Wijzer over Wetenschappelijk onderzoek

Sarcoïdose is een complexe ziekte en nog veel omtrent de ziekte is onbekend. De diagnose kan soms erg lastig zijn. Om de diagnose 100% zeker te stellen moeten er in weefsel onder de microscoop granulomen gezien worden, maar soms is het moeilijk of zelfs gevaarlijk om dat weefsel te verkrijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verkrijgen van hersen of zenuwweefsel bij sarcoidose van het zenuwstelsel (neurosarcoidose). Ook reageren niet alle patienten goed op de behandeling en is er nog veel winst te behalen. Zeker voor sommige zeldzame vormen van sarcoidose is dit nog niet goed onderzocht. Om de ziekte beter te begrijpen verrichten wij wetenschappelijk onderzoek. Zo hopen wij meer kennis te verzamelen omtrent deze ziekte en de zorg voor onze patiënten te verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek

Recente publicaties

An electronic nose discriminates exhaled breath of patients with untreated pulmonary sarcoidosis from controls

Dragonieri S, Brinkman P, Mouw E, Zwinderman AH, Carratú P, Resta O, Sterk PJ, Jonkers RE Omdat de diagnose sarcoïdose vaak moeilijk is, is het belangrijk het diagnostisch proces te vergemakkelijken. Dit artikel onderzoekt of een 'elektronische neus' daarvoor geschikt is. Dit deden de auteurs door uitgeademde lucht van zowel behandelde als onbehandelde sarcoïdose patiënten te vergelijken met die van gezonde vrijwilligers. Zij vonden inderdaad dat er een verschil is in het profiel van de uitgeademde lucht van onbehandelde sarcoïdose patiënten en controles.

How to monitor safety and efficacy of biologic treatment in rare, therapy-refractory immune-mediated inflammatory diseases?: Making the right clinical decisions for rare diseases with the right tools.

Anne Musters en Sander W. Tas Dit artikel betreft een 'Editorial' in het wetenschappelijk tijdschrift 'Rheumatology'. Het beschrijft het probleem van de vaak moeilijke behandeling met nieuwe moderne middelen die moeilijk te onderzoeken zijn in een goede klinische trial vanwege de zeldzaamheid van de ziekte. Daarom is het uiterst belangrijk om de patiënten die met deze middelen worden behandeld goed te vervolgen. Dit artikel geeft daar een voorbeeld van: de vijf domeinen van het 'Rare IMID Disease Activity Score' (RIDAS).

Meer recente publicaties

Onderzoeksgroepen

Vasculitiscentrum AMCNeurosarcoïdose - Neuroinfecties Amsterdam
Meer onderzoeksgroepen