Wijzer over Gewrichten Sarcoïdose van de gewrichten

Sarcoïdose kan elk orgaan aantasten, ook de gewrichten. Dit kan leiden tot reumatische klachten, gekenmerkt door pijn en/of ontstekingen van gewrichten.  Daarnaast kunnen andere organen zoals de longen aangetast worden. Hieronder vindt u informatie over deze vorm van sarcoïdose. Ook vindt u informatie over het wetenschappelijk onderzoek dat wij verrichten en de gang van zaken op de polikliniek reumatologie. De afdeling klinische immunologie & reumatologie heeft veel ervaring in de behandeling van patiënten met systeemziekten, waarbij verschillende organen betrokken kunnen zijn, waaronder sarcoïdose. 

Gewrichten

Word wijzer, doe de quiz!

Wat is het?

Bij mensen met sarcoïdose is er sprake van een stoornis van het immuunsysteem. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie waarbij er clustering van ontstekingscellen optreedt, ook wel granulomen genoemd. Deze granulomen kunnen in het hele lichaam voorkomen en elk orgaan aantasten. Ze kunnen zorgen voor schade en verlittekening van weefsels. Hoe de ziekte ontstaat is onbekend. De gedachte is dat het een overmatige reactie is op een nog onbekende prikkel bij patiënten die daar gevoelig voor zijn. De granulomen komen vooral voor in de longen, maar ook de huid en de ogen zijn vaak aangedaan. De botten en de gewrichten doen bij ongeveer 1 op de 10 patiënten met sarcoïdose mee. De manier waarop de ziekte zich uit en hoe ernstig deze is verschilt enorm van persoon tot persoon. Meestal zitten de granulomen in het zachte bindweefsel rondom de gewrichten, maar de ontstekingsreactie kan ook in het gewricht zitten (artritis). De symptomen bestaan meestal uit pijn en zwelling van de gewrichten. Dit kan plotseling ontstaan (acuut), maar ook sluimerend verlopen en langzaam erger worden. Omdat sarcoïdose een systeem ziekte is, zijn er naast de gewrichtsklachten vaak ook symptomen van andere orgaansystemen aanwezig. 

Hoe weet ik dat ik het heb?

De diagnose sarcoïdose van de gewrichten kan soms erg lastig zijn. Bij aanvullend onderzoek gericht op de gewrichten zelf kunnen afwijkingen worden gevonden die ook bij andere reumatische ziekten aanwezig kunnen zijn. Daarom is voor het stellen van de diagnose vaak ook onderzoek nodig van de andere organen. Een voorbeeld hiervan is een foto van de longen of laboratoriumonderzoek. In sommige gevallen zal men ervoor kiezen om de diagnose met 100% zekerheid te stellen en zal men proberen om aangedaan weefsel te verkrijgen middels een punctie of biopt, zodat dit onderzocht kan worden onder de microscoop. Meestal wordt dit weefsel verkregen uit de lymfeklieren, de longen of de huid. Een voorbeeld van granulomen onder een microscoop kunt u vinden in het blauw boven aan deze site.

Wat voor onderzoek verrichten wij als sarcoïdosecentrum?

Is er een behandeling?

Als de diagnose sarcoïdose gesteld is, kan behandeling nodig zijn. Dit is echter niet altijd het geval en hangt af van de ernst van de ziekte. De behandeling van sarcoïdose bestaat meestal uit medicijnen die het immuunsysteem afremmen, zoals ontstekingsremmers (NSAIDs) of prednison. Prednison is een snel werkzaam geneesmiddel dat het immuunsysteem afremt en kan in een stootkuur via een infuus of in tabletvorm worden voorgeschreven. Als de ziekte ondanks behandeling met prednison niet onder controle te krijgen is of als de behandeling erg lang lijkt te gaan duren, kan een tweede middel worden gegeven wat op een andere manier het immuunsysteem remt, bijvoorbeeld methotrexaat of azathioprine. Dit zijn medicijnen die ook bij andere reumatische ontstekingsziekten worden gegeven. Reumatoïde artritis is daar een bekend voorbeeld van. Bij zeer hardnekkige sarcoïdose kunnen uw artsen er ook voor kiezen om een behandeling met specifieke krachtige geneesmiddelen te geven, bijvoorbeeld anti-TNF.


Verwijzingcentrum sarcoïdose AMC

Wij zijn een verwijzingscentrum voor patiënten met sarcoïdose. De zorg voor mensen met sarcoïdose is complex. Omdat de ziekte relatief weinig voorkomt zijn we van mening dat de zorg voor patiënten met ernstige uitingen van deze ziekte het beste in een paar gespecialiseerde ziekenhuizen kan plaatsvinden. Wij willen de zorg voor deze patiënten verbeteren. Onderdeel hiervan is een polikliniek voor mensen met sarcoïdose, waarin verschillende specialisten samenwerken. Daarnaast hebben wij wetenschappelijke onderzoeksprojecten opgestart met als doel om de diagnostiek en de behandeling van deze ziekte te verbeteren. Hieronder vindt u meer informatie over de afdeling reumatologie, wie wij zijn, wat voor onderzoek er door het sarcoïdose team wordt verricht en hoe men naar ons kan verwijzen. Ook kunt u meer informatie vinden over de 'Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland' (de SBN) of kunt u direct naar de site van de SBN gaan door op hun logo te klikken.

Afdeling reumatologie   Wie zijn wij?
Wetenschappelijk onderzoek   Verwijzing naar ons centrum
Meer informatie over de SBN

Bezoek ook de site van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland:

Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland