Wijzer over Onderzoeksprojecten

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle onderzoeksprojecten die op dit moment worden verricht door het sarcoidose team in het Academisch Medisch Centrum. Ook vindt u hier informatie over onderzoeksprojecten die wij verrichten in samenwerking met andere instituten, waaronder het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. U kunt op de verschillende onderzoeksprojecten klikken voor meer informatie. 

Meer onderzoeksprojecten

Neurosarcoïdose biobank onderzoekDrs. D. Fritz, Dr. M.C. Brouwer, Prof. Dr. D. van de Beek

Neurosarcoïdose is een complexe vorm van de ziekte sarcoïdose. De diagnose neurosarcoïdose kan soms erg lastig zijn. Daarnaast is het onduidelijk hoe de ziekte zich ontwikkeld op de lange termijn. Ook is het onduidelijk wat het effect van de behandeling is. Met dit onderzoek verzamelen wij klinische gegevens van patiënten met neurosarcoïdose en vervolgen wij deze patiënten over een langere tijd. Ook verzamelen we bloed en hersenvloeistof dat over is bij het reguliere behandeltraject om aanvullende bepalingen te doen. Zo hopen we de ziekte makkelijker te kunnen diagnosticeren, maar ook het beloop beter te begrijpen.

Bekijken

Retrospectieve studie naar de werking van Infliximab in neurosarcoïdoseDrs. D. Fritz, Drs. W.M.C. Timmermans (Erasmus), Prof. dr. D. van de Beek, Dr, J.A.M. van der Laar (Erasmus), Dr. M.C. Brouwer

Infliximab, of Remsima zoals de merknaam is, is een modern medicijn dat wordt gebruikt bij patiënten met neurosarcoïdose als alle andere medicijnen niet werken. Ondanks dat wij goede ervaringen hebben met dit medicijn is dit nog niet uitgebreid onderzocht bij patiënten met neurosarcoïdose. Samen met collega's uit het Erasmus Medisch Centrum beschrijven wij de werking van dit medicijn bij neurosarcoïdose.

Bekijken

Spijtliquor onderzoekDrs. D. Fritz, Dr. M.C. Brouwer, Prof. Dr. D. van de Beek

Bij de diagnostisch proces van neurosarcoïdose mist een goede bepaling die kan voorspellen of iemand wel of niet neurosarcoïdose heeft. Een aantal zaken kan wel een richting aanwijzen. Wat wij met dit onderzoek bekijken is of er in het hersenvloeistof (of liquor) stofjes gevonden kunnen worden die kunnen bijdrage aan een snellere diagnose.

Bekijken

De waarde van 18F-FDG PET CT in het diagnostisch proces van neurosarcoidoseDrs. D. Fritz, Prof. D. van de Beek, Prof. J. Booij, Dr. M.C. Brouwer

Om een patiënt te diagnosticeren met neurosarcoïdose koppelen we typische afwijkingen op de MRI van de hersenen en hersenvloeistof onderzoek aan het voorkomen van sarcoïdose in het lichaam. Dit kan worden gedaan met behulp van bijvoorbeeld een röntgenfoto van de long of een CT-scan van de long. Vervolgens kan de diagnose eventueel met behulp van een biopt worden bevestigd (het aantonen van granulomen in aangedaan weefsel). Veelal is de foto en CT-scan echter normaal. Dan kan worden gekozen voor een PET-CT scan. Dit is een nieuw onderzoek en de waarde hiervan is nog onbekend.

Bekijken

'RUBRIC' registerDrs. A. Musters en Dr. S.W. Tas

RUBRIC staat voor "Rational Use of Biologics in rare Refractory Immune-mediated inflammatory diseases (IMIDs) Consortium". Het is een online register dat is opgericht om de effectiviteit te meten van nieuwe, moderne medicijnen. Vaak worden deze voorgeschreven op basis van kleinere onderzoeken omdat de ziekten die ze behandelen zo zeldzaam zijn. Het RUBRIC register probeert onze kennis daarom te verbeteren.

Bekijken