Wijzer over Wetenschappelijk onderzoek

Sarcoïdose is een complexe ziekte en nog veel omtrent de ziekte is onbekend. De diagnose kan soms erg lastig zijn. Om de diagnose 100% zeker te stellen moeten er in weefsel onder de microscoop granulomen gezien worden, maar soms is het moeilijk of zelfs gevaarlijk om dat weefsel te verkrijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verkrijgen van hersen of zenuwweefsel bij sarcoidose van het zenuwstelsel (neurosarcoidose). Ook reageren niet alle patienten goed op de behandeling en is er nog veel winst te behalen. Zeker voor sommige zeldzame vormen van sarcoidose is dit nog niet goed onderzocht. Om de ziekte beter te begrijpen verrichten wij wetenschappelijk onderzoek. Zo hopen wij meer kennis te verzamelen omtrent deze ziekte en de zorg voor onze patiënten te verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek

Recente publicaties

Plasma chitotriosidase and CCL18 as surrogate markers for granulomatous macrophages in sarcoidosis

Boot RG, Hollak CE, Verhoek M, Alberts C, Jonkers RE, Aerts JM De moeilijke diagnose sarcoïdose vraagt om een verbetering van het diagnostisch proces. In dit artikel zijn de auteurs op zoek gegaan naar stofjes in het bloed die zowel de diagnose kunnen vergemakkelijken als de activiteit van de ziekte kunnen monitoren. Zij hebben specifiek 'chitotriosidase' en 'CCL18' onderzocht. Mogelijk hebben deze twee stofjes potentie.

Clinical features, treatment and outcome in neurosarcoidosis: systematic review and meta-analysis

Drs. D. Fritz, Prof. Dr. D. van de Beek, Dr. M.C. Brouwer In dit onderzoek hebben wij informatie van alle grote studies die patienten met neurosarcoidose beschrijven verzameld om zo een goed overzicht te maken van de klinische karakteristieken, het aanvullend onderzoek, de behandeling en de uitkomst van patiënten met neurosarcoïdose. De conclusie is dat de ziekte enorm divers is (een kameleon) en dat nog steeds een-derde van de patiënten stabiel blijven, verslechteren of sterven ondanks de introductie van nieuwe middelen.

Meer recente publicaties

Onderzoeksgroepen

Neurosarcoïdose - Neuroinfecties AmsterdamVasculitiscentrum AMC
Meer onderzoeksgroepen