Wijzer over Wetenschappelijk onderzoek

Sarcoïdose is een complexe ziekte en nog veel omtrent de ziekte is onbekend. De diagnose kan soms erg lastig zijn. Om de diagnose 100% zeker te stellen moeten er in weefsel onder de microscoop granulomen gezien worden, maar soms is het moeilijk of zelfs gevaarlijk om dat weefsel te verkrijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verkrijgen van hersen of zenuwweefsel bij sarcoidose van het zenuwstelsel (neurosarcoidose). Ook reageren niet alle patienten goed op de behandeling en is er nog veel winst te behalen. Zeker voor sommige zeldzame vormen van sarcoidose is dit nog niet goed onderzocht. Om de ziekte beter te begrijpen verrichten wij wetenschappelijk onderzoek. Zo hopen wij meer kennis te verzamelen omtrent deze ziekte en de zorg voor onze patiënten te verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek

Recente publicaties

Endosonography vs conventional bronchoscopy for the diagnosis of sarcoidosis: the GRANULOMA randomized clinical trial

von Bartheld MB, Dekkers OM, Szlubowski A, Eberhardt R, Herth FJ, in 't Veen JC, de Jong YP, van der Heijden EH, Tournoy KG, Claussen M, van den Blink B, Shah PL, Zoumot Z, Clementsen P, Porsbjerg C, Mauad T, Bernardi FD, van Zwet EW, Rabe KF, Annema JT Bij de diagnose van sarcoïdose is het aantonen van granulomen in aangedaan weefsel aangeraden. Om dit te doen wordt er meestal voor gekozen om dit weefsel te verkrijgen uit de lymfeklieren van de longen. In dit artikel hebben wij de beste manier onderzocht om dit weefsel te verkrijgen: middels endosonografie of middels een bronchoscopie (wat de bekende manier is). In het artikel wordt gevonden dat endosonografie beter is en tevens wat voor complicaties optreden bij het gebruik van dit diagnosticum.

An electronic nose discriminates exhaled breath of patients with untreated pulmonary sarcoidosis from controls

Dragonieri S, Brinkman P, Mouw E, Zwinderman AH, Carratú P, Resta O, Sterk PJ, Jonkers RE Omdat de diagnose sarcoïdose vaak moeilijk is, is het belangrijk het diagnostisch proces te vergemakkelijken. Dit artikel onderzoekt of een 'elektronische neus' daarvoor geschikt is. Dit deden de auteurs door uitgeademde lucht van zowel behandelde als onbehandelde sarcoïdose patiënten te vergelijken met die van gezonde vrijwilligers. Zij vonden inderdaad dat er een verschil is in het profiel van de uitgeademde lucht van onbehandelde sarcoïdose patiënten en controles.

Meer recente publicaties

Onderzoeksgroepen

Vasculitiscentrum AMCNeurosarcoïdose - Neuroinfecties Amsterdam
Meer onderzoeksgroepen