Wijzer over Wetenschappelijk onderzoek

Sarcoïdose is een complexe ziekte en nog veel omtrent de ziekte is onbekend. De diagnose kan soms erg lastig zijn. Om de diagnose 100% zeker te stellen moeten er in weefsel onder de microscoop granulomen gezien worden, maar soms is het moeilijk of zelfs gevaarlijk om dat weefsel te verkrijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verkrijgen van hersen of zenuwweefsel bij sarcoidose van het zenuwstelsel (neurosarcoidose). Ook reageren niet alle patienten goed op de behandeling en is er nog veel winst te behalen. Zeker voor sommige zeldzame vormen van sarcoidose is dit nog niet goed onderzocht. Om de ziekte beter te begrijpen verrichten wij wetenschappelijk onderzoek. Zo hopen wij meer kennis te verzamelen omtrent deze ziekte en de zorg voor onze patiënten te verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek

Recente publicaties

An electronic nose discriminates exhaled breath of patients with untreated pulmonary sarcoidosis from controls

Dragonieri S, Brinkman P, Mouw E, Zwinderman AH, Carratú P, Resta O, Sterk PJ, Jonkers RE Omdat de diagnose sarcoïdose vaak moeilijk is, is het belangrijk het diagnostisch proces te vergemakkelijken. Dit artikel onderzoekt of een 'elektronische neus' daarvoor geschikt is. Dit deden de auteurs door uitgeademde lucht van zowel behandelde als onbehandelde sarcoïdose patiënten te vergelijken met die van gezonde vrijwilligers. Zij vonden inderdaad dat er een verschil is in het profiel van de uitgeademde lucht van onbehandelde sarcoïdose patiënten en controles.

Plasma chitotriosidase and CCL18 as surrogate markers for granulomatous macrophages in sarcoidosis

Boot RG, Hollak CE, Verhoek M, Alberts C, Jonkers RE, Aerts JM De moeilijke diagnose sarcoïdose vraagt om een verbetering van het diagnostisch proces. In dit artikel zijn de auteurs op zoek gegaan naar stofjes in het bloed die zowel de diagnose kunnen vergemakkelijken als de activiteit van de ziekte kunnen monitoren. Zij hebben specifiek 'chitotriosidase' en 'CCL18' onderzocht. Mogelijk hebben deze twee stofjes potentie.

Meer recente publicaties

Onderzoeksgroepen

Vasculitiscentrum AMCNeurosarcoïdose - Neuroinfecties Amsterdam
Meer onderzoeksgroepen