Wijzer over Onderzoeksprojecten

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle onderzoeksprojecten die op dit moment worden verricht door het sarcoidose team in het Academisch Medisch Centrum. Ook vindt u hier informatie over onderzoeksprojecten die wij verrichten in samenwerking met andere instituten, waaronder het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. U kunt op de verschillende onderzoeksprojecten klikken voor meer informatie. 

Meer onderzoeksprojecten

Neurosarcoïdose prospectief biobank onderzoekDrs. D. Fritz, Dr. M.C. Brouwer, Prof. Dr. D. van de Beek

Neurosarcoïdose is zeldzaam en is enkel beschreven in retrospectief onderzoek. Dit prospectieve biobank onderzoek doen wij om meer inzicht te krijgen in de klinische karakteristieken, de waarde van het aanvullend onderzoek, het ontwikkelen van nieuwe biomarkers, het therapie effect, en de lange termijn uitkomst.

Bekijken

Retrospectief onderzoek naar het therapie effect van Infliximab als derde lijns therapie in neurosarcoïdoseDrs. D. Fritz, Drs. W.M.C. Timmermans (Erasmus), Prof. dr. D. van de Beek, Dr. J.A.M. van der Laar (Erasmus), Dr. M.C. Brouwer

Infliximab (Remsima of Remicade) is een Tumer Necrosis Factor-alfa (TNF-alfa) antagonist. Dit middel wordt geven als derde lijns middel bij neurosarcoïdose. Het therapie effect wordt vooral beschreven in case reports. Samen met collega's uit het Erasmus Medisch Centrum doen wij retrospectief onderzoek naar de werking van dit medicament.

Bekijken

De waarde van 18F-FDG PET CT in het diagnostisch traject van neurosarcoïdoseDrs. D. Fritz, Prof. dr. D. van de Beek, Prof. dr. J. Booij, Dr. M.C. Brouwer

18F-FDG PET CT kan worden gebruikt voor het visualiseren van locaties met inflammatie in het lichaam. Vervolgens kan op basis van deze locaties de optimale plek voor een biopsie worden bepaald. Echter de precieze waarde van dit type scan in het diagnostische proces van patiënten die primair worden verdacht van neurosarcoïdose is onbekend. Wij verrichten daarom een retrospectief onderzoek naar de waarde van 18F-FDG PET CT-scan in het diagnostisch proces van neurosarcoïdose.

Bekijken

De waarde van nieuwe biomarkers in het diagnostisch traject van neurosarcoïdoseDrs. D. Fritz, Prof. dr. D. van de Beek, Dr. M.C. Brouwer

Een goede diagnostische biomarker in de liquor van patiënten die worden verdacht van neurosarcoïdose mist. Zowel het klinisch beeld, de afwijkingen in de liquor en de afwijkingen die worden gezien op de MRI-scan zijn niet specifiek voor neurosarcoïdose. Een biomarker die de diagnose kan ondersteunen zou van waarde kunnen zijn en daarom onderzoeken wij spijtliquoren van patiënten met het klinische beeld dat zou kunnen passen bij neurosarcoïdose op verschillende nieuwe biomarkers.

Bekijken

Het RUBRIC registerDrs. A. Musters en Dr. S.W. Tas

Het RUBRIC (acroniem voor "Rational Use of Biologics in rare Refractory Immune mediated inflammatory diseases (IMIDs) Consortium") register verzamelt informatie met betrekking tot de veiligheid en effectiviteit van de off-label behandeling met biologicals bij patiënten met zeldzame, therapie-refractaire IMID's in Nederland.

Bekijken